Luettavaa

Jooga ja immunipuolustuksen vahvistaminen

Joogan eri työvälineet kuten asanat, hengitysharjoitukset, meditaatio, rentoutusharjoitukset ja positiivinen ajattelu tukevat kaikki immuunipuolustustamme. Henkisen ravinnon lisäksi myös fyysisellä ravinnolla on merkitystä. Oikealla, sinulle sopivalla ravinnolla tai vaikka pätkäpaaston avulla tuet myös puolustusjärjestelmääsi. Prosessoitu ruoka ja sokeri kuormittavat ruoansulatusjärjestelmää ja sisäelimiämme, joten yritä syödä hyvällä mielellä, puhtaasti, vaihtele ruokavaliotasi ja käytä mausteita lääkkeenä. Pitkäkestoinen stressi kuorimittaa elimistöä, tätä voi auttaa tasapainottamalla toimintaa läsnäolo- ja rentoutusharjoituksilla. Stressin lisäksi pelko kuluttaa munuaisenergiaa, perusvoimaamme, joten liiku itseäsi lataavalla tavalla, vaihtele ja yhdistä fyysistä ja restoratiivista harjoitusta, anna luonnon parantaa. Kunnioita omia rajojasi, mutta käytä aikaa myös niiden etsimiseen.

Löydä itsellesi sopivia voimaannuttavia, ravitsevia voimalauseita. Kehomme on osa mieltämme ja fyysinen terveytemme saa alkunsa tunteistamme, joten pyri kehittämään syvempi yhteys mielen ja kehon välille ja ymmärtämään kehoasi paremmin.

Tämänkertainen harjoitus on versio Ardha matsyendrasanasta. Valmistele kehoa asanaan muuttamalla omalla aurinkotervehdykselläsi, johon voit lisätä yläselän kiertoja, sekä tekemällä tarvittaessa lempeitä selänkiertoja joko istuen tai selinmakuulla. Kierto virkistää selän lihaksia, hermoja, vatsan aluetta, sisäelimistä erityisesti maksaa, haimaa ja munuaisia.

Istu jalat ojennettuna vartalon edessä. Koukista oikea polvi ja aseta se maahan vasemman reiden ulkopuolelle. Vasen jalkasi voi olla suorana tai voit koukistaa sen ja tuoda vasemman kantapääsi oikean pakaran alle, tai lähelle sitä. Käännä vartaloa asteittain oikealle ja vie oikea kätesi alustaan selän taakse. Kierrä vasen käsivartesi oikean jalan ympäri. Ojenna, pidennä selkää sisään hengitykselle ja jos mahdollista vie vasen käsivarsi oikean reiden ulkopuolelle. Paina kädellä reiteen ja reittä kättä vasten. Syvennä kiertoa uloshengityksillä, kiinnitä katse pehmeästi kiertosuuntaan, älä pakota niskaa. Kierrä olkapäät taakse ja alas. Löytäessäsi sopivan kohdan mihin haluat jäädä tuo halutessasi selän takana olevan käsi kiertoa avustavan käden kanssa yhteen Anjalimudraan ja tuo leuka kohti kaulakuoppa. Jos nostat kämmenet yhteen, yritä säilyttää selän ojennus. Pura kierto hitaasti, lepää hetki ja toista toisinpäin. Kompensoi kissalla tai Apanasanalla selinmakuulla. Ota harjoitus vastaan, lepää hiljaisuudessa, tunne sen parantava, suojeleva voima.

Tätä asentoa ei suositella raskaana oleville tai jos sinulla on ongelmia alaselässä.

Ryhtiä, voimaa arkeen joogasta?

Kun jooga on tapa elää, sen eri osa-alueista yrittää hakea voimaa myös eri elämäntilanteissa, vuodenajoissa, vastoinkäymisissä tms. Kesästä syksyyn, lomasta arkeen, miten tämän muutosvaiheen hoitaisi kehon, mielen ja ympäristön osalta lujasti, mutta lempeästi ja vielä asteittain? Tämä pohdinta vie tutkiskelemaan Yaman ja Niyaman käsitteitä ja erityisesti Tapasta, itsekuria, tulta, jota ehkä tarvitsemme tämän ryhtiliikkeen alle, jotta arki rullaisi energisesti, tasapainoisesti, niin matolla kuin ilman sitä.

Tässä muutama vinkki; – Priorisoi, mieti ajankäyttösi, anna sille aikaa mitä haluat, tarvitset, mistä lataudut ja keskity niihin. Ennen asanaharjoitusta, ota katsaus elämäntapoihisi ja ennen kaikkea treenaa mieltäsi, vaikka vähän, mutta usein (jotta ajattelisit asioita, joita haluat ajatella!)

Keho tykkää rutiineista, syö ruokaa mistä saat energiaa (tarkkaile tätä!), syö säännöllisesti ja samoihin aikoihin. Herää ja mene nukkumaan suht samoihin aikoihin, joiden avulla pysyt hereillä, siirrä sisäistä kelloasi asteittan. Illalla voit tehdä edellisessä Anadassa olevista iltajooga- vinkeistä itsellesi sopivat harjoitukset, myös hengitys- ja keskittymisharjoitukset auttavat tasapainoisen arjen löytämisessä, kunhan niitä käyttää, kun tarve on.

Lisämausta oma aurinkotervehdyksesi! Esim. soturi ykkösen jälkeen tee tasapainoa kehittävä ja ihanasti yläselkää ja hartioita avaava Garudasana ja chaturangassa (punnerrusasennossa), tee vuorotellen jokin versio Vasisthasanasta. Viimeisimpiin tervehdyksiin liitä mukaan sydäntä avaava, villi, virkistävä Camatkarasana;

Alaspäin katsovassa koirassa pidä oikea käsi voimakkaana ja nosta oikea jalka ylös kohti kattoa, koukista jalkaa ja anna lantion ja jalan kääntyä vasemman jalan ylitse ja laske jalka hitaasti alustaan. Nosta lantiota koukkupolviasennosta, niin että koko kehon etuosa aukeaa kohti kattoa. Huomaa että oikea tukikäsi, ranne pysyy samassa asennossa, sormet eteenpäin. Vasen käsi tulee rintakehän, sydämen päälle ja jos asento tuntuu vakaalta, voit halutessa suoristaa asteittain oikeaa jalkaa ja ojentaa vasemman käsi vartalon jatkoksi pään yläpuolelle. Viivy noin 5-10 hengityksen ajan ja palaa alaspäin katsovaan koiraan ja tee toinen puoli. Kompensoi lapsen asennolla ja tarvittaessa kissalla. Ota vastaan ja nauti.

Asana avaa ja voimistaa rintakehää, keuhkojen ja hartioiden aluetta, sekä jalkojen etuosaa ja lonkan koukistajia.

Säännölliseen liikuntaan, harjoitukseen, elämäntapaan auttavat säännöllisyys, rutiinit, ota niistä kiinni, jatka harjoittelua, itsetutkistelua, joogassa elämistä, se kantaa. Hyvää, energistä syksyä kaikille!

Taputtele itsesi tai kaveri hereille,

Tämä harjoitus saa kehon nesteet ja energian liikkeelle, voi tehdä myös heräämisestä mukavampaa.

Voit aloittaa taputtelun jo sängyn laidalla istuen, tai jos energiaa riittää nouse seisomaan. Jos energiaa on muillekin jakaa, niin taputtele kaverikin hereille.

Taputtele, koputtele sormenpäillä koko päänahka läpi, hiero sormenpäillä kallonpohja ja niska, purista kämmenillä hartioita. Voit sormenpäillä taputella lempeästi myös kasvot, puristaa peukalon ja etusormeen väliin kulmakarvat sisänurkasta ulkonurkkaan, mutamamia kertoja. Hiero huulet, kuin laittaisit huulirasvaa. Taputtele kämmenillä läpsytellen (kuin Tarzan) keuhkojen alue rintakehästä, siirry sitten vatsan ja pallean alueelle. Taputtele sellaisella intensiteetillä, mikä tuntuu juuri tähän aamuun sopivalta. Taputtele kädet, käsivarret aloittamalla hartiasta, etene kohtia sormia ja käännä kämmen välillä toisin päin, jotta saat koko käsivarren käsiteltyä. Vedä kaikki sormet (lempeästi) alhaalta ylöspäin ja hiero kämmenpäkiä. Hiero kyljet tai avaa kylkien alue venytyksellä. Taputtele jalat, etureidet, ylhäältä alas, edestakaisin muutaman kerran, tee samoin ulko- sisä ja takareisille. Taputa vielä alaselkä ja takapuoli. Yläselän taputtelua voi toki yrittää itsekin, mutta voi pyytää kaveria taputtelemaan selän tai hieroa sen esim. hierontarullalla auki. Muista vielä hieraista varpaat ja jalkapohjat.

Ravistele vielä koko keho, ”pomppimalla” kevyesti paikallasi. Jousta polvista, pidä kasvolihakset, suu, hartiat, käsivarret täysin rentoina. Tiputa kaikki mahdolliset huolet, murheet syvälle maahan.

Jatka selän kierrolla. Seiso lantion levyisessä haara-asennossa, jousta polvista, paina jalkapohjat alustaan. Anna käsien kiertyä puolelta toiselle, lantion pysyessä paikallaan, lisää asteittain vauhtia.

Voit päättää harjoituksen halutessasi vielä Haa- hengityksellä ja dynaamisella eteentaivutus- heilautuksella. Seiso noin lantion levyisessä haara-asennossa, ojenna sisään hengityksellä kädet kohti kattoa, taivu ulos hengityksellä eteen, samalla sanoen voimakkaasti Haa! Käsivarret heilahtavat jalkojen väliin. Sisään hengitys nostaa ylös ja jatka suoraan taas eteentaivutukseen sanomalla Haa. Toista n- 5-10 kertaa. Muista pitää jalkaterät tiiviisti alustassa, jousta tarvittaessa polvista. Harjoitus on dynaaminen, myös hengityksen osalta, joten toista rauhallisesti, asteittain

Sitten ei muuta kuin; Nu kör vi! Tervetuloa uusi aamu, tervetuloa uusi päivä!

tehdyn vinyasanan tai alaspäin katsovan koiran.

Tämä teksti on kirjoitettu Suomen Joogaliiton ohjaajakirjeeseen. Laitan sen kuitenkin myös tänne luettavaksi, jotta ne jotka olisivat tulossa syyskuun mahdolliselle Marcin kurssille, tietäisitte hieman enemmän mitä odottaa.

Joogan ohjaaja, taksinkuljettaja?

Olisi niin mukava ajatella jos olisi joku muu joka tietäisi mikä minulle on tarpeellista ja parasta juuri nyt sekä tulevaisuudessa, niin joogan ohjaajana kuin ihmisenä. Niin kauan kuitenkin kun ajattelemme näin, emme elä omaa elämäämme, emmekä toimi sisältämme käsin. Joku voi meitä siinä avustaa, olla seuranamme, mutta itse otamme vastuun elämästämme, valinnoistamme.

Lähdin Ranskaan opiskelemaan hyväksi kokemani opettajan johdolla joogan opettamista eri kohderyhmille (lapsille, junioreille, senioreille), joogan filosofiaa, joogaterapiaa,   asanoiden oikeaa tekemistä, kuinka tehdä niitä helpommiksi tai vaikeammiksi, pranayamaa, bandhoja jne. Sain yksityisopetusta 7 tuntia päivässä, opettajalta joka on asunut Intiassa useiden vuosien ajan, opettanut kuuluisen opettajien kollegoina ja oppilaana.

Se mihin tulokseen hän oli opettamisessaan ja elämän filosofiassaan tullut ja se mitä häneltä itse opin joogan eri tekniikoiden lisäksi oli ajatuksia herättävää. Ennen kaikkea, se mikä tekniikoiden tarkoitus on; käyttää niitä apuvälineinä päästäkseen lähemmäs omaa itseään ja elämän hallintaansa, jäämättä kiinni itse tekniikoihin.

Lyhyesti hänen ideologiansa voisi tiivistää hänen vertaukseensa siitä, kuinka meidän jokaisen pitäisi ajaa omaa bussiamme. So. ottaa vastuu omasta elämästämme, ajatuksistamme, harjoituksestamme, opettajavalinnoistamme, kyseenalaistaa se miten ajattelemme, ovatko ajatuksemme omiamme, mikä estää meitä elämästä omaa elämäämme ja mitä voisin tehdä jotta eläisin enemmän itseni näköistä elämää. Meditaation kohteeksi hän valitsi kynttilän tms. objektin sijaan oman itsen.

Toki, me voimme laittaa itsemme, ajatuksemme, toivomme, unelmamme jonkun toisen varaan, ja istua jatkuvasti jonkun toisen kyyditettävänä. Tai seistä pysäkillä (monin eri tavoin kurjuutta kompensoiden) katsomassa ja arvostelemassa kuinka toiset ajavat bussiaan. Silloin jää kuitenkin paljon näkemättä, kuulematta, kokematta, oppimatta, oivaltamatta niin omasta itsestä, muista kuin maailmasta.

Viikottaista joogaharjoitusta missä käymme haluamatta kohdata itseämme tai omaa elämäämme ilman itsetutkiskelua, hän kutsui Spa-joogaksi. Haluamme joogasta hieman lievitystä elämisen tuskaamme, mutta emme halua joutua tilanteeseen jossa katsomme itseämme, elämäämme, valintojemme taakse, ja jos ne eivät tee meitä onnellisiksi, miettisimme mitä asioille voisi tehdä, jotta eläisimme itsemme näköistä elämää, enemmän omasta sydämestä käsin.

Hän vertasi joogan ohjausta taksinkuljettajan työhön; vie ihmiset sinne mihin he haluavat mennä. Vartioida, ohjata energiaa, jotta sen suunta pysyy oikeana. So. ettemme (harjoituksen aikana) samaistu liikaa tunteisiimme, ajatuksiimme, kehoomme, egoon, mihinkään siihen mikä on muuttuvaa, vaan siihen mikä aina jää jäljelle, omaan syvimpään itseemme.

Hän piirsi kolmion, jonka ala-osassa oli ihmis- sana, joka tarkoitti materiaalista puoltamme ja kolmion yläosaan pienen osan, joka kuvasta olento- sanaa. Kaksisuuntaiset nuolet näiden kahden osan välissä kuvasivat yhteyttä todelliseen itseemme, sekä myös sitä konfliktia jota jatkuvasti aiheutamme samaistumalla liikaa materiaan, siihen mikä muuttuu tai on katoavaista (keiden lapsia, vaimoja, tyttäriä, ystäviä olemme, ammattiimme, asuinpaikkaamme jne.)

Se että annamme hetken jonkun muun ajaa bussiamme, tai toimia taksikuljettajana auttaa meitä suunnan, uuden, itsemme löytämisessä, kunhan muistamme, että hän/ohjaaja vain kuljettaa meitä hetken aikaa, on ikään kuin seuranamme, inspiroi meitä ja saamme hetken nauttia siitä että olemme toisen kuljetettavana. Sen jälkeen palaamme jälleen ajamaan omaa bussiamme, ehkä uusin eväin.

Teimme harjoituksen esim. niin, että hän ohjasi minut hiljentymään, virittäytymään keskittymään, kuuntelemaan omaa sisintäni. Hän käytti tästä englanninkielistä sanaa, centered. Sain valita jonkun ongelman tai asian elämästäni, johon todella upposin, minun piti uida siinä. Sen jälkeen konkreettisesti astuin tältä kohtaa matolta pois ja tein joogaharjoituksen, jonka tavoitteena on tässä kohtaa puhdistaa keho ja mieli ja tuoda minut vielä lähemmäs todellista itseäni. Harjoituksen jälkeen sain katsoa ”ongelmaani” uudestaan. Oliko mikään muuttunut ongelmani suhteen, oliko se yleensä ongelma, vai oliko ongelma vain asenteessani siihen?  Jos se oli edelleen ongelma, voisin miettiä ”puhdistuneena”, mitä voisin asialle tehdä, jotta se ei enää häiritsisi minua yhtä paljon.

Hän kysyi myös; – Mitä jos laitat tämän ongelman pois, mitä jää jäljelle? Vastaus on aina sama; Sinä itse.

Harjoitukset tehtiin niin, että opettaja esitti kysymykset, mutta vastaukset olivat minun ja minun välillä, mitään ei tarvinnut jakaa, jos ei halunnut. Harjoitusten ei tarvinnut olla pitkiä, toimivat kyllä loistavasti lyhyinäkin, ainakin itseni kohdalla. Tämän tyyppisiä harjoituksia voi sopivan ryhmän kanssa teettää ryhmätunneilla myös.

Syy miksi lähdin Marc Beuvainin luokse lisäoppiin, ei ollut pelkästään se, että hän puhutteli minua opettajana, vaan se, että minulla olisi jotain uutta annettavaa oppilailleni. Toki se myös, että kasvaisin ja kehittyisin itse niin ihmisenä kuin ohjaajana.

Yksi tärkeimmistä asioista myös mitä kehittymisen halussani oivalsin, jonka haluaisin teidän muiden ohjaajien ja opettajien kanssa jakaa, on se, kuinka tärkeää, äärimmäisen arvokasta on olla oma itsensä, erityisesti ohjatessa. Jättää kaikki kopioiminen, tiukat säännöt ja olla todella läsnä hetkessä, yrittää välittää jotain itse oppimaansa, oivaltamaansa niin elämässä kuin joogan tekniikoissa, kuitenkin koko ajan hereillä ollen, valmiina vaihtamaan tarvittaessa suuntaa, viemään ihminen sinne, minne hän haluaa mennä. Löytää oppilaillesi se suorin tie, missä heillä on mahdollisuus oivaltaa. Jos jatkuvasti viemme heidät sinne minne itse haluamme, matka hidastuu.

Nauttikaa matkasta, yhteisestä ja omastanne, pysykää hereille, kyseenalaistakaa ja ajatelkaa itse, niin itsenne, satunnaisten taksin kuljettajienne kuin kuljetettavienne kanssa. Et voi olla kukaan muu, eikä kukaan muu kuin sinä voi olla ainutlaatuinen sinä. Se koskettaa oikeasti, ja se mikä koskettaa, muuttaa.

Bhramari- hengitysharjoitus saa aikaan meditatiivisen mielen tilan, harmonisoi mieltä sekä ohjaa tietoisuuden sisäänpäin. M- äänen värähtelyillä on rauhoittava vaikutus mieleen ja hermojärjestelmään.

Harjoitus

Istu risti-istuntaan tai tuolin reunalle niin että jalkasi ovat tukevasti maassa. Ojenna selkä mahdollisimman suoraksi, liikuta hartioita ja olkapäitä ja päästä koko keho mahdollisimman rennoksi. Sulje silmät jos se tuntuu hyvältä. Ota muutama syvä luonnollinen hengitys, tule sisään hengityksellä tähän hetkeen, päästä ulos hengityksellä mielestä kaikki muu, mennyt ja tuleva.

Nosta kädet sivukautta ylös, sulje korvat, painamalla lempeästi peukaloilla korvannipukat sisään. Aseta muut sormet pään päälle, näin tunnet äänen aikaan saaman värähtelyn myös sormiesi kautta pään etuosassa Tuo huomio kulmakarvojen väliin ja istu aivan paikallasi. Hengitä syvään sisään nenän kautta, pitäen huulet kevyesti yhdessä, hampaat hieman erillään ja leuan rentona (näin äänen värinä kuuluu ja tuntuu paremmin). Hengitä ulos ääntäen/sanoen M- kirjainta (hummimg sound), pidä ääni niin kauan, kunnes tulee tarve hengittää sisään. Sitten toista, hengitä sisään nenän kautta ja  hengitä ulos kuin suriseva ampiainen tai mehiläinen.

Aloita harjoitus toistamalla 5-10 kierrosta, antaen ulos hengityksen (M-äänen) pidentyä asteittain. Mitä pidempi ulos hengitys,sen rentouttavampi vaikutus. Muista kuitenkin ettet pakota hengitystä! Harjoittelun myötä voit pidentää harjoitusta kestämään 10-15 min. Älä tee harjoitusta selin makuulla, eikä sairaana, esim. korvatulehduksen aikana.

Lopuksi istu muutaman hengityksen ajan kuuntelemalla harjoituksen vaikutusta ja jos haluat, voit toistaa omaa voimalausettasi (olen rauhallinen, kärsivällinen, myötätuntoinen, iloinen, rakkaudellinen jne.), tunne sen voima ja anna sen levitä koko kehoon ja mieleen. Pidä tämä valittu voimalause pidempään harjoituksessasi, toista sitä esim. loppurentoutuksessa, jolloin sen voima on suuri.  Näin voit tarvittaessa käyttää samaa lausetta apuna levottomammassa tilanteessa, jossa sekä keho että mieli muistavat ja tuntevat lauseen vaikutuksen.

Milloin? Paras aika harjoittaa olisi myöhään illalla tai aikaisin aamulla, kuitenkin niin että ympärillä olisi mahdollisimman rauhallista.

Miten vaikuttaa?

Lievittää stressiä, painetta aivoissa, vihaa, ahdistuneisuutta, unettomuutta ja alentaa verenpainetta. Nopeuttaa ihon kudosten palautumista, joten sitä voi tehdä myös leikkausten jälkeen. Voimistaa ja kehittää ääntä sekä vähentää kurkun alueen sairauksia.

Julkaistu Joogalehti Anandassa 2011

Matka on määränpää

Ennen matkaa

Ota matka- tai lomasuunnitelmiin jo alusta asti mukaan joustava, avoin mieli.  Asennoidu siihen että harjoitus muuttuu kun olosuhteet muuttuvat. Ole luova ja kekseliäs, harjoitus on siellä missä sinä olet. Jos voit joogata vapaasti suhteellisen tasaisella alustalla, ota mukaasi pieneen tilaan mahtuva matkamatto, näin saat liukumattoman, puhtaan alustan harjoituksellesi. Nauti ja pidä hauskaa!

Pysy liikkeessä niin pitkään kuin mahdollista ennen esim. lentokoneeseen tai junaan istumista. Varaa matkaan omat eväät, esim. hedelmiä, vihanneksia. Muista varata erikoisateria lennolle etukäteen.

Matkalla (liikennevälineessä)

Nouse ylös, liiku mahdollisuuksien mukaan vähintään tunnin välein. Vatsan toiminta pitää liikkeestä, ravistele lempeästi käsillä vatsaa, saat aikaan saman liikkeen suolistossa, kuin jos kävelisit tai juoksisit.

Juo esim. lentomatkan aikana mieluiten vettä tai yrttiteetä (kamomilla, piparminttu), sekä myös matkan jälkeen palautuaksesi nopeammin. Jos tilaa ei ole kuin istumapaikan verran, ole joustava. Huomioi harjoitusta tehdessäsi kanssamatkustajasi (he voivat innostua esimerkistäsi!)

Koe hengityksesi, lähde asteittain syventämään sisään- ja ulos hengitystä. Koe oma mielen tila, mutta älä samaistu siihen, tarkkailet, toteat. Jos keskittyminen on hankalaa käytä mielikuvaa jossa ulos hengityksellä päästät irti ko. tunteesta, ja annat sen mennä kuin pilvi joka katoaa taivaalle. Sisään hengität valoa, tilaa, parantavaa energiaa voiman lähteestäsi (mieti oma voiman lähde; aurinko, symboli, henkilö, opettaja, korkeampi voima jne. ) Jos olet levoton keskity ulos hengitykseen ja sen asteittaiseen pidentämiseen. Jos väsynyt tai kaipaat lisää energiaa, keskity sisään hengitykseen.

Koe kehosi siinä tilassa missä juuri sillä hetkellä olet, kuuntele minkälaista harjoitusta kehosi kaipaa. Tee harjoitus siitä lähtökohdasta.

Asanaharjoitus:

Aloita periferiasta; sormista, varpaista, nilkoista. Avaa varpaat ja sormet haralleen, ojenna, pyörittele nilkkojasi, hartioitasi, lempeästi myös niskaa. Selän kiertoharjoitus hoitaa ihanasti selkää ja niskaa. Sen voi tehdä niin istuen kuin seisten.

  1. Istu risti-istuen tai tuolin reunalla jalkaterät tukevasti maassa polvet reilusti erillään. Tuo kämmenet yhteen ja aseta ne rintakehän päälle. Hengitä syvään sisään, vie kädet pään yläpuolelle ja venytä selkä pitkäksi, ulos hengittäen tuo kädet pään päälle, rentouta hartiat ja tuo kädet rennosti ristiin niskan taakse. SH pitää paikallaan, Uh käänny vasemmalle, sh tuo keskelle, uh oikealle, sh palaa keskelle, uh vie vasen kyynärpää kohti alustaa sh palauta keskelle, uh vie oikea kyynärpää kohti alustaa, sh tuo keskelle, uh vie oikea kyynärpää kohti vasenta polvea sh palauta keskelle, uh vasen kyynärpää kohti oikeaa, sh palauta keskelle, uh pyöristä selkä, nojaa taakse, vie leuka kohti kaulakuoppaa ja napaa kohti selkärankaa, sh palaa keskelle ja lopuksi sh keskellä uh taivu eteen, vie kyynärpäät ja pää kohti alustaa, sh palaa keskelle. UH tuo kädet alas.  Toista n. 3-4 kertaa.
  1. Sh nosta hartiat ja olkapäät voimakkaasti ylös UH laske alas. Toista 4-6 krt.
  1. Kissa- harjoituksessa on pieni eteen ja taakse taivutus ja sitä voi tehdä, niin nelinkontin, istuen kuin seisten;

Istuma-kissa, jossa istut jalat ja polvet reilusti erillään sisään hengittäen annat selän notkistua, työnnä kyynärpäitä taakse avaa rintakehä, nostaa leukaa hiukan ylös, ja uh pyöristä selkä nojaa taakse, ota tarvittaessa kämmenillä tukea polvien tai reisien sisäpuolelta. Toista 4-6 kertaa.

  1. Seisomasarja jossa yhdistyy uttanasana, ardha uttanasana ja utkatasana.

Seiso paino tasaisesti molempien jalkojen päällä, jalat hieman erillään. Sh tuo kädet etukautta ylös kohti kattoa, avaa rintakehää, ojenna selkää. Uh taivu eteen, Sh nouse puoleen väliin, ojenna selkä, tuo kädet vartalon vierelle, pidä pää selkärangan jatkona. Uh taivu uudelleen eteen. Sh tuo kädet pään viereen, koukista polvista, kuin istuisit jakkaralle takanasi. Pidä selkä mahdollisimman suorana, takapuoli alhaalla. Uh palaa ensimmäiseen asentoon, suorista jalat, tuo käsivarret etukautta alas. Toista 4-6 krt.

  1. Tasapainottava vuorosierainhegitysharjoitus

Aseta oikean käden etusormi ja keskisormi kulmakarvojen väliin. Sulje oikean käden peukalolla hieman oikeaa sierainta, uh vasemman sieraimen kautta. Sh vasemman sieraimen kautta, sulje oikean käden nimettömällä ja pikkurillillä vasen sierain, uh oikean sieraimen kautta. Sh oikean sieraimen kautta, sulje oikea, ja uh vasemman sieraimen kautta. Tämä on 1 kierros. Tee n.5 kierrosta, ja kun löydät oman rytmisi, pyri siihen että sh ja uh olisivat samanpituisia.

Matkan jälkeen

Heti kun voit, nosta jalkasi ylös esim. seinää vasten (voit myös käyttää tyynyä takapuolen alla korottamaan lantiota). Jatka veden, yrttiteen juomista, vatsan ravistelua. Jos vatsasi toimii huonosti, voit tehdä apanasanaa (koukista polvet vatsan päälle, kädet polvien päälle, sh loitontaa polvet, uh paina polvia kohti vatsaa ja rintaa) Varaa seuraavana päivänä aikaa itsesi hoitamiselle, pidemmälle harjoitukselle, hieronnalle tms. joka auttaa palautumisessa. Hengitysharjoitukset myös parantavat aineenvaihduntaa, tasapainottavat mieltä ja kehoa ja poistavat kuona-aineita.

– Julkaistu joogalehti Anandassa 2/2011

Jooga ja ruoansulatus,

Ruokavaliollamme on suora yhteys kehoomme, sen toimintaan. mieleemme myös.  Se mitä syömme ja miten syömme kertoo meistä paljon, (samalla tavoin kuin se miten teemme asana- harjoitustamme).

Syömme sitä mitä olemme, olemme sitä mitä syömme.

Syö ja valmista ruoka mahdollisimman puhtaista ja vähän käsittelyistä, yksinkertaisista raaka-aineista.  Syö ateriasi rauhassa, hyvässä seurassa, hyvällä, kiitollisella mielellä. Kata kauniisti, annostele ruoka valmiiksi ja nauti sen ulkonäöstä, väreistä, tuoksuista. Halutessasi siunaa ruoka sitä valmistaessasi ja ennen ruokailun aloittamista. Toivota hyvää ruokahalua, itsellesi ja muille. Syö hitaasti, pureskele ruoka hyvin, nauti eri makuvivahteista ja ruoan rakenteesta. Haistele ja maistele. Sanotaan että ruoan syöminen olisi hyvä lopettaa, kun se maistuu parhaimmalta.. Lopeta kuitenkin ennen kuin olet kylläinen.

Joogan vaikuttaa aineenvaihduntaan tasapainottavasti. Mitkä asanat olisivat parhaimpia? Sanotaan että varsinkin seisten tehdyt eteentaivutukset ovat hyviä antamaan vauhtia ruoansulatukselle.

Ylösalaiset (kaikki joissa jalat ovat sydäntä korkeammalla) tehostavat sisäelinten aineenvaihduntaa ja verenkiertoa sekä vaikuttavat voimakkaasti kilpirauhasen toimintaan, ruoansulatusta tasapainottaen.

Selkä, suolisto ja vatsan alue pitävät kierroista sekä mm. rintaranka, vatsa, selkä ja munuaiset taakse taivutuksista.

Näin ollen oikeastaan kaikki mitä hyvin suunnitellussa harjoituksessa teemme tukee aineenvaihduntaa, rauhas- ja hermojärjestelmää, vastustuskykyä ja hoitaa sisäelimiämme.

Muista hengitys!

Parhaimmaksi keinoksi löytyykin ehkä yllättäen ja yksinkertaisesti hengitys. Syvä sisään hengitys tuo happea ja energiaa kehoon ja aktivoi ruoansulatusta. Ulos hengitys (päästää irti) vie kuona-aineita pois ja ruoasta rakennusaineita kehoon, sinne missä niitä tarvitaan.

Asana harjoitus tukee hengityksen liikkeelle saamaa aineenvaihduntaa. Syvä hengittäminen hieroo sisäelimiä, tukee niiden aineenvaihduntaa ja parantaa verenkiertoa, näin ollen koko kehon aineenvaihdunta paranee ja me yksinkertaisesti voimme kehossamme ja mielessämme paremmin.

Asana- harjoitus:

Käy selin makuulle, tuo kantapäät lähelle pakaroita, polvet ja jalkaterät samansuuntaisina, hieman erilleen. Kädet ovat alkuasennossa vartalon vierellä kämmenet alaspäin. Ojenna niska, vie leukaa kevyesti kohti kaulakuoppaa. Uh paina alaselkä, lanneranka alustaan, Sh nostaa lantion, selän ylös, samalla kädet nousevat pään yläpuolelle. Viivy ylösalaisessa asennossa muutama hengitys jos haluat. Sopiva Uh lähde tuomaan selkää, lantiota alas.

Kun lantio on alustassa nosta polvet kohti vatsaa ja rintaa (avaa polvet jos haluat), hengitä sisään ojenna molemmat jalat ylös kohti kattoa ja nosta kädet pään yläpuolelle lattiaan. Uh koukistaa polvet vatsan päälle, auta käsillä polvia painumaan kohti vatsaa ja rintaa. Tuo jalkaterät uudelleen alustaan, ota hyvä asento ja aloita alusta. Keskity sisään hengitykseen ja lisää asteittain ylös alaisessa asennossa vietettyä aikaa (ei kuukautisten aikana).   Toista 4-6 kertaa. Lepää lopuksi selin makuulla, ota vastaan harjoituksen vaikutus.

Toinen harjoitus on istuen tehtävä vuorosierainharjoitus

Jos olet syönyt liikaa, voit aloittaa harjoituksen istumalla hetken timanttiasennossa, Vajrasana (istu jalkojen päällä, isot varpaat yhdessä, kantapäät erikseen, kädet jalkojen päällä) ja ottamalla yhteyden omaan hengitykseen. Laita tyyny tai huopa jalkojen ja pakaroiden väliin jos asennossa on hankala istua.   

Lähde asteittain syventämään hengitystä, pyrkien siihen että sisään- ja ulos hengitys tulisivat yhtä pitkiksi. Jää tähän tai lisää keskittymisharjoitus jossa teet mielessäsi vuorosierainhengitystä.

Ajattele hengittäväsi ensin ulos vasemman sieraimen kautta, sitten sisään vasemman sieraimen kautta ja ulos oikean sieraimen kautta. Jälleen sisään oikean sieraimen kautta ja ulos vasemman (tämä on yksi kierros).

Tee n. 4-6 kierrosta, ja jos mahdollista pyri siihen että sisään- ja uloshengitys olisivat samanmittaisia.

Lepää harjoituksen jälkeen esim. selin makuulla, pyörittele nilkkoja, nosta polvet vatsan päälle, kädet polvien päälle, hieroa alaselkää lannerankaa alustaan. Lopeta selin makuulle, savasanaan, kuuntele harjoituksen vaikutuksia, hengityksessä, mielessä, kehossa

– Julkaistu osittain Ananda-lehdessä 12/2010

SILMÄHARJOITUS

Aloita harjoitus ottamalla hiukan tilaa työpöytäsi ympärille, jos mahdollista mene tilaan (esim. ikkunan ääreen, josta näet pitkälle) joka on avoin ja laaja, jossa katse voisi levätä. Silmälasit kannattaa ottaa pois harjoituksen ajaksi.

Ota kengät pois (jos mahdollista) ja seiso niin että jalkasi ovat maassa noin lantion etäisyydellä toisistaan. Vie painoa jalalta toiselle, niin että toisen jalan kantapää nousee aina vuorotellen ylös.

Ojenna selkä mahdollisimman suoraksi, liikuta hartioita ja olkapäitä ja päästä ne rennoiksi, vie leukaa kohti kaulakuoppaa. Pysähdy hetkeksi, kuuntele ja kuulostele miten mielesi voi, miten kehosi juuri tässä tilassa ja hetkessä. Hengitä muutaman kerran syvään sisään ja ulos. Voit halutessasi käyttää mielikuvaa (bhavanaa) joka joko virkistää tai rauhoittaa sinua.

Seisten tai istuen jalat tukevasti alustassa nosta sisään hengityksellä kädet hitaasti etu- tai sivukautta ylös kohti kattoa, venytä selkäranka pitkäksi ja tee pieni taakse taivutus (rintakehän avaus) jos haluat. Ulos hengityksellä tuo kädet hitaasti alas. Toista n. 4-6 kertaa. Jos mahdollista yritä tehdä sisään – ja uloshengityksistä samanmittaisia (laske sekunnit).

Lopuksi rentouta kädet, hartiat, niska, kaula ja kasvolihakset, anna hengityksen olla luonnollinen ja vapaa. (Jos tunnet kuitenkin vielä painetta hartioiden alueella, voit tehdä seuraavan harjoituksen; Sisään hengityksellä nosta hartiat ja olkapäät voimakkaasti ylös ulos hengityksellä laske alas. Toista 4-6 krt.).

Silmäharjoitus

Kuten mikä tahansa muu paikka kehossamme tarvitsevat silmälihakset myös harjoitusta ja lepoa esim. juuri päätetyöskentelystä. Modernissa yhteiskunnassamme silmät saavat vähemmän ja vähemmän ns. luonnollista silmien liikettä. Tv:n, videoiden ja tietokoneen edessä vietetty aika passivoivat ja rasittavat silmiä ja sitä kautta koko kehoa ja mieltä. Silmien tulisi saada monipuolista stimulaatiota, luonnollista liikuntaa olisi että katseen voisi kohdistaa erilaisiin kohteisiin; lähelle, kauas, erimuotoisiin – ja kokoisiin kohteisiin. Tämän lisäksi silmien väsymiseen vaikuttavat huono asento, valaistus, puutteellinen tai huono ruokavalio, mentaalinen – ja emotionaalinen stressi sekä ikääntyminen.

Tärkeintä silmäharjoituksia tehdessä on muistaa aina tehdä harjoitukset mahdollisimman rennosti, mieluiten säännöllisesti (1-2 krt/ päivässä) ja kärsivällisesti. Älä pakota, se vain rasittaa ja väsyttää silmiä entisestään. Kasvolihakset, kulmakarvat ja silmäluomet tulisi olla kaikki täysin rentoina koko harjoituksen ajan.Halutessasi voit silmäharjoitusten ajaksi myös istua tuolin reunalla jalat tukevasti maassa. Ennen harjoituksen tekoa voi olla hyvä idea pirskotella kylmää vettä silmille muutamia kertoja. Sen lisäksi että se virkistää, parantaa se silmien verenkiertoa. Muista pitää selkä ja niska ojennettuna ja pää paikoillaan koko harjoituksen ajan.

Vie katse vasemmalle ylös, ylös, oikealle ylös, oikealle, oikealle alas, alas, vasemmalle alas ja taas vasemmalle, kun aloitat kierroksen vasemman kautta uudelleen. Lisää asteittain nopeutta, noin 5 kierrosta aluksi riittää. Toista sama oikean kautta ympäri, eli ensin viet katseen oikealla, oikealle ylös, ylös, vasemmalle ylös jne. Harjoituksen jälkeen sulje silmäsi.

Tee lopuksi vielä silmiä rentouttava harjoitus. Hankaa kämmeniä voimakkaasti yhteen kun ne ovat lämpimät vie ne suljettujen silmäluomien päälle (älä kosketa silmiä). Anna silmien levätä ”hämärässä” vähintään 30 sek. ja nauttia käsien tuomasta lämmöstä ja energiasta. Toista 1- 2 kertaa.

– Julkaistu joogalehti Anandassa 1/2009

Joogaa toimistotyöntekijöille
Tee harjoituksestasi työpöydän ääressä tapa, joka antaa voimia yksipuoliseen päätetyöskentelyyn ja hyvää oloa sekä mieleen että kehoon. Harjoituksen tulisi olla sopivalla tavalla rentouttava ja mieltä rauhoittava, mutta myös virkistävä ja uudistava, kehon heikkoja kohtia voimistaen ja vahvistaen, sekä yleistä terveydentilaa vahvistaen ja tasapainottaen.

Aloita harjoitus ottamalla hiukan tilaa työpöytäsi ympärille. Pysähdy hetkeksi, kuuntele ja kuulostele miten mielesi voi, miten kehosi juuri tässä tilassa ja hetkessä. Hengitä muutaman kerran syvään sisään ja ulos. Voit halutessasi käyttää mielikuvaa (bhavanaa) joka joko virkistää tai rauhoittaa sinua.

Perinteisesti aurinkoa käytetään mielikuvaharjoituksena kun halutaan harjoituksen toimivan virkistävänä, energisoivana tai halutaan lisätä itsevarmuutta. Aurinko edustaa myös isää tai isähahmoa. Kuu (äiti), kuun sirppi, täysikuu, järvi, lampi tms. tulisi toimia rauhoittavana tai rentouttavana. Tärkeintä on valita kuva joka palvelee omaa tavoitettasi. Esim. joillekin täysikuu on rauhoittava ja taas toiselle liian mystinen ja levoton.

Istu tuolin reunalle niin että jalkasi ovat tukevasti maassa. Voit myös nousta seisomaan. Ojenna selkä mahdollisimman suoraksi, liikuta hartioita ja olkapäitä ja päästä ne rennoiksi, vie leukaa kohti kaulakuoppaa. Sisään hengityksellä nosta kädet hitaasti etu- tai sivukautta ylös kohti kattoa, venytä selkäranka pitkäksi ja tee pieni taakse taivutus (rintakehän avaus) jos haluat. Ulos hengityksellä tuo kädet hitaasti alas. Toista n. 4-6 kertaa. Lopuksi rentouta kädet, hartiat, niska, kaula ja kasvolihakset, anna hengityksen olla luonnollinen ja vapaa.

Seiso hyvässä tasapainoisessa seisoma-asennossa jalat noin lantion etäisyydellä toisistaan, paino tasaisesti molempien jalkojen päällä. Hengitä sisään ja nosta kädet etukautta ylös korvien viereen, koukista sammalla polvista. Istu ikään kuin istuisit takanasi olevalle jakkaralle (Utkatasana). Pidä polvet ja jalkaterät samansuuntaisina. Toista n. 4-6 kertaa.

Istu risti-istuen tai tuolin reunalla jalkaterät tukevasti maassa polvet reilusti erillään. Tuo kämmenet yhteen ja aseta ne rintakehän päälle. Hengitä syvään sisään, vie kädet pään yläpuolelle ja venytä selkä pitkäksi, ulos hengittäen tuo kädet pään päälle, rentouta hartiat ja tuo kädet rennosti ristiin niskan taakse. SH pitää paikallaan, Uh käänny vasemmalle, sh tuo keskelle, uh oikealle, sh palaa keskelle, uh vie vasen kyynärpää kohti alustaa sh palauta keskelle, uh vie oikea kyynärpää kohti alustaa, sh tuo keskelle, uh vie oikea kyynärpää kohti vasenta polvea sh palauta keskelle, uh vasen kyynärpää kohti oikeaa, sh palauta keskelle, uh pyöristä selkä, nojaa taakse, vie leuka kohti kaulakuoppaa ja napaa kohti selkärankaa, sh palaa keskelle ja lopuksi sh keskellä uh taivu eteen, vie kyynärpäät ja pää kohti alustaa, sh palaa keskelle. UH tuo kädet alas.  Toista n. 3-4 kertaa.

Sh nosta hartiat ja olkapäät voimakkaasti ylös UH laske alas. Toista 4-6 krt.

Tee lopuksi vielä istuma-kissa, jossa istut jalat ja polvet reilusti erillään sisään hengittäen annat selän notkistua, työnnä kyynärpäitä taakse avaa rintakehä, nostaa leukaa hiukan ylös, ja uh pyöristä selkä nojaa taakse, ota tarvittaessa kämmenillä tukea polvien tai reisien sisäpuolelta. Toista 4-6 kertaa.

Hankaa vielä kämmeniä voimakkaasti yhteen kun ne ovat lämpimät vie ne suljettujen silmäluomien päälle (älä kosketa silmiä). Anna silmien levätä ”hämärässä” ja nauttia käsien tuomasta lämmöstä ja energiasta. Toista 1- 2 kertaa.

Aseta kädet joko vatsan päälle tai lepäämään reisien päälle, kämmenet ylöspäin.
Keskity hengitykseesi, tunne kuinka sisään hengittäen ilma on viileämpää ja ulos hengittäen lämpimämpää. Ota vastaan harjoituksen vaikutus.

Kokeile ääntä harjoituksessasi

Olen käyttänyt mantraa omassa joogaharjoituksessani ja havainnut sen loistavaksi työkaluksi niin värähtelyn vuoksi kuin uloshengityksen pidentäjänä ja koko harjoitukseen hyvin voimakkaasti vaikuttavana työvälineenä. Silti olen ollut hieman varovainen omissa joogaryhmissäni äänenkäytössä jos ja kun olen huomannut pientä ujostelua. Nyt olemme kuitenkin useamman sunnuntain kokoontuneet harjoittelemaan äänen ”päästämistä” ja palaute on ollut innostunutta. Siis ei laulamaan vaan hyväksymään ja kuulemaan oman mielenkiintoisen, alati muuttuvan parantavan äänemme, oman ja toisemme. Hiljentyä todella kuulemaan mitä äänemme haluaa meille kertoa ja miten se voi meitä auttaa.

Toivoisin että niin jooganharjoittajina kuin harrastajina tulisimme rohkeimmiksi käyttämään näitä joogan erilaisia työvälineitä. Oli se sitten mm. asana, hengitysharjoitukset, meditaatio, visualisaatio tai mantra joka meihin voimakkaimman vaikutuksen tekee. Tavoitteena on löytää harjoitus, yhdistelmä näistä työvälineistä joka palvelee elämäntilannettamme, terveydentilaamme, juuri nyt parhaiten.

Mitä harjoituksessa tapahtuu?

Harjoitus on yksinkertainen, käytämme mm. vokaaleja ( a, o, u,  i, e) jotka yritetään keskittää kehon eri osiin, kehon toimiessa vahvistimena äänelle. Olemme kokeilleet myös pidempiä mantroja, tarpeen mukaan virkistäviä tai rauhoittavia. Kokeilemme myös äänen ja liikkeen yhdistämistä. Yksinkertainen liike äänen kanssa tehtynä voi tehdä harjoituksesta aivan toisenlaisen kokemuksen.

Keho ja kehon asennot vaikuttavat äänen käyttöön sekä mieleen/mielialaan. Ääniharjoituksen tavoitteena on tasapainottaa kehoa, poistaa jännityksiä kehosta ja siten myös mielestä. Ääniharjoitukset vaikuttavat kehon lisäksi voimakkaasti myös tunteisiin, tunnetiloihin. Kasautunut vääränlainen energia saattaa olla kuormittanut kehoa vuosikausia.

Tuntuu myös hyvältä jäädä välillä toisten äänien hoitavaan värähtelyyn, niiden hyvää tekevässä sylissä kylpeminen vaikuttaa melkein yhtä voimakkaasti kuin itse tehty harjoitus. Äänellään voi siis hoitaa itsensä lisäksi myös muita. Parasta ääniharjoituksen teossa on sen monipuolisuus terapeuttisena välineenä, äänen sanotaan olevan 99 % turvallinen työkalu. Tarpeen mukaan joko energisoiva, rauhoittava, rentouttava, purkava, ennen kaikkea hoitava työkalu.

Päätämme harjoituksen meditaatioon. Olemme kokeilleet keskittymisharjoituksen yhteydessä myös sormi-mudrien käyttöä. Yhden työkalun lisääminen saattaa vahvistaa kokemusta tai ainakin lisätä keskittymistä harjoituksessa. Avaimina toimivat kuitenkin jälleen kerran vastaanottavaisuus, sekä samoin kun joogaharjoituksessa, säännöllisyys.

Ääni paljastaa  

Kaiken takana ja voimistajana on jälleen kerran intentio, aikomus ja pyrkimys joka paljastaa mitä äänen takana ovat. Äänen laatu tai korkeus, sen värähtely paljastaa tunteemme, mitä oikeasti haluamme sanoa, mihin pyrkiä. Kaikki paljastuu äänestä, ja jollei äänestä niin siitä kuinka ääni tai toisen ääni värähtelee kehossamme, vaikka haluaisimme tai toivoisimme mielellämme sanoa toista.

Samalla tavalla kuin negatiiviset värähtelyt, kuten esim. kiukkuisuus äänen takana, yhtä voimakkaasti vaikuttavat positiiviset intentiot, tahto hyvään, niin itselle kuin muille. Kuinka tärkeä on muistaa että omalla äänellämme vaikutamme ympäristöömme ja kaikki se mitä meissä on ”meneillään” kantautuu myös kuulijoille, olimme sitten lähettämistämme viesteistä tietoisia tai emme.

Aäniharjoitukset vaikuttavat meihin luonnollisesti hyvin yksilöllisesti. Huolimatta tavoitteesta, sama harjoitus saattaa ilostuttaa, itkettää, väsyttää, rauhoittaa, rentouttaa tai tehdä niitä kaikkia.

Jos kiinnostuit tule sunnuntain ryhmään kokeilemaan, miten ääniharjoitus toimii sinulla.

Jos olet kiinnostunut mantran käytöstä 75 min asanaharjoituksessa laita viestiä, niin voin ottaa sen viikkoaikatauluun.

Terveiset Marialta

Mitä tarkoittaa jooga eri elämäntilanteissa?

Patanjalin joogasutrat että Nathamunin jooga Rahasaya painottavat kuinka jooga toimisi juuri meille ja että olisi  tärkeää kunnioittaa ja ottaa huomioon ihmisen eri elämäntilanteet.

Yksilöllisiä ominaisuuksia, kuten esim. ikää, missä ja miten asuu, perhetilannetta, ammattia, terveydentilaa, muita vaatimuksia elämässsä, rajoituksia sekä sitä mitä me itse toivomme ja odotamme joogalta.

Se miten harjoitamme joogaa tulisi sopeutua meidän elämäntilanteeseemme. Harjoituksella tulee olla meille sopiva päämäärä, sen tulisi huomioida niin innokkuutemme kuin valmiutemme.

Ideaalihan olisi jos voisimme aloittaa  joogan harrastamisen lapsena, jolloin voisimme käytännössä käyttää oppimaamme myöhemmin, vaativammissa elämäntilanteissa, tai kun sitä tarvitsemme. Se olisi kuin nuora joka on aina vierellämme ja tiedämme että se antaa tukea kun vain tartumme siihen.

Intiassa  ihmiset aloittavat joogan harrastamisen parantaakseen elämäänsä, eivät saadakseen lisää voimaa tai joustavuutta kuten meillä länsimaissa usein.  Ehkäpä jos meilllä olisi mahdollisuus kasvaa joogan kanssa, oppisimme kuinka suuri tuki ja apu jooga on kaikissa eri elämätilanteissa ja tärkeintä, kuinka joogan tulisi sopia meille, eikä meidän joogaan.

Vanhat joogamestarit opettivat yksilöllisiä joogharjoituksia sekä perustivat harjoituksen tietyn päämäärän mukaan. Eri vaihtoehtoja laadittiin jotta harjoitus vastaisi yksilön tarvetta ja vaatimuksia kulloiseenkin elämäntilanteeseen. Vakavat joogaopinnot aloitettiin 8-vuotiaana, tavallista oli että oppilas asui opettajan kanssa. 25- vuotiaana tapasi oppilas vielä opettajaansa säännöllisesti, 75-vuotiaana tuli hänen olla jo omillaan.

Srsti kramassa on päämäärä kasvulla; fyysisellä, mentaalisella, psykologisella ja emotionaalisella. Tavoite on saada sekä voimaa että joustavuutta, harjoittaa mieltä ja lisätä yksilön tietoisuutta niin kehosta kuin mielestä, sekä pikkuhiljaa aloittaa myös hengitysharjoitukset.Yksi  edellytys Sristi Kraman saamiseksi  omaksi harjoituksesksi on että yksilön  tulisi olla nuori ja terve.

Siksana kramassa keskitytään joogan kaikkien työvälineiden (esim. liike, hengitys, meditaatio jne) mahdollisimman täydelliseen  osaamiseen, sekä myös niiden modifioimiseen (tehdä niistä helpompia).  Opettajien olisi tärkeä osata hyvin neuvoa mahdollisimman oikeaoppinen tapa (Siksana) tehdä harjoitusta, niille jotka sitä tarvitsevat, kuin myös välittää joogatraditiota oikealla tavalla eteenpäin. Harjoituksena Siksana Krama annetan nuorille terveille aikuisille.

Raksana tai Stithi krama harjoitus keskittyy tasapainoon ja terveyden ylläpitämiseen. Se on ideaali harjoitus suurimmalle osalle aikuisia joilla on aktiivinen sosiaalinen-, perhe- ja työelämä. Se tulisi auttaa tasapainon löytämisessä  hyvinkin kiireisessä ja stressaavassa elämäntilanteessa. Tärkeintä olisi säilyttää terveys, niin että saisimme kaikki velvollisuutemme hoidettua ja vielä nautittua tapahtumarikkaasta elämänvaiheesta, johon kuuluu jatkuva muutos ja sen hyväksyminen.

Mielenkiintoista on että nykyään suuri osa ihmisistä tavallisesti aloittaa joogan harrastamisen tässä elämäntilanteessa.

Eli aloitamme joogan harrastamisen väsyneinä, ehkä loppuunpalaneina ja ainakin hiukan stressantuneina aikuisina, elämä vaatimuksia ja odotuksia täynnä. Tästä lähtkohdasta on tärkeä muistaa kuinka joogan tulisi sopia omaan elämäntilanteeseen ja kapasiteettiin.

Se miksi jooga ei tunnu meitä auttavan tai meissä toimivan voi olla monta syytä. Ehkä me olemme epäileväisiä emmekä halua tehdä valintoja tai muutoksia elämässämme. On vaikea keskittyä, valita yhtä tietä.  On helpompaa kokeilla yhtä ja toista. Odotamme nopeita tuloksia, niin vähällä antamisella kuin mahdollista. Mutta kärsivällisyyden lisäksi, jotta jooga toimisi,  tarvitaan  kahta tärkeää asiaa; luottamusta (uskoa=sraddha) ja sitoutumista sekä harjoitukseen että opettajaan sekä hänen opetuksiinsa .

Oikealla yksilöllisellä harjoituksella voimme saada kaiken sen mitä olemme etsineet. On tärkeää löytää opettaja joka näkee meidät sellaisena kuin olemme, myös potentiaalimme sekä halua auttaa meitä auttamaan itse itseämme ja kehittymään omassa elämässämme ja harjoituksessamme.

Adhyatmika kramassa tulisi meidän keskittyä ravitsemaan mentaalista puoltamme. Tässä elämänvaiheessa korostuvat  joogan useiden eri työvälineiden käyttö, esimerkiksi hengitysharjoitusten tai mantran käyttö ihmiselle joka ei pysty tekemään fyysisiä harjoituksia. Tämä aika tulisi olla  meitä  itseämme varten, elää vihdoinkin sellaista elämää jota haluamme elää, saada helpotusta perhe- tai työelämän vaatimuksista ja nauttia elämästä, sekä toki myös saada tasapainoa kehoon ja mieleen.

Cikitsa  tarkoittaa terapiaa ja Cikitsa kramassa käytetään joogaa avustamaan parantumisprosessia. Cikitsaa voidaan käyttää kaikissa elämänvaiheissa. On tärkeä muistaa että jopa silloin kun emme voi hyvin, voi jooga auttaa meitä.

Hyvän opettejan avulla voidaan suunnitella harjoitus joka auttaa meitä palautumaan kunnes voimme taas paremmin tai tervehdymme.

On mahdollista että tarvitsemme näitä eri askeleita/kramas eri ikäisinä, mutta me emme voi myöskään ajatella hyppäävämme joidenkin ylitse. Meidän tulisi kunnioittaa eri elämänvaiheitamme, muuten voimme vahingoittaa itseämme. Meillä tulisi olla myös motivoitunut ja innokas asenne tehdä kaikki tarvittava työ.

Hengityksen tulisi olla harjoituksessa pitkä ja pehmeä, kuten Patanjali sen Jooga Sutrissa määrittelee (Dirgha suksma ). Väärällä hengityksellä voi vahingoittaa kehoa ja koko ihmistä .

Tärkeää on myös että keho ei totu pelkästään yhdenlaiseen harjoitukseen. Me tarvitsemme erilaisia haasteita, jotta kehosta tulisi voimakas ja notkea. Jotta muutosta tapahtuisi tarvitsemme tehdä jotakin uutta normaalien tuttujen liikkeiden sijaan (Sarira Anga Vinyasa).

Nathamuni kertoo kuinka joogaa tulisi opettaa eri ikäryhmissä, sekä opettajn tulisi huomioida seuraavat seikat;

Kala (aika, myös vuodenaika, kuinka kauan oppilaalla on aikaa harjoituksen tekoon ja mihin vuorokaudenakaan)

Desa (paikka)

Vayuh (minkä ikäinen oppilas on)

Vrtti (ammatti ja aktiviteetit)

Sakti (voima ja kapasiteetti)

Marga (suunta elämässämme)

Kuinka moni joogaopettaja nämä kaikki pystyy tai haluaa huomioida, on jokaisen oma asia, mutta on kuitenkin hyvä pysähtyä hetkeksi niitä ajattelemaan. Alun alkujaan joogaa on opetettu yksilöllisesti, vain  filosofiaa on opetettu ryhmissä. Kun listaa katsoo huomaa kuitenkin kuinka loogiselta ja järkevältä yksilöllinen opetus olisi, kuin myös omaan juuri sen hetkiseen terveydentilaan  ja tarpeisiin sopiva erityisryhmä.

Yksilöllinen harjoitus jota Patanjali ja Nathamuni suosittelevat ovat kuitenkin hyvin erilainen tapa opettaa kuin mitä tänä päivänä teemme. Vaatii rohkeutta ja kokemusta joogasta, jotta uskaltaa ryhmässä tehdä itselleen sopivaa harjoitusta, tai kysyä ohjaajalta vaihtoehtoja eri asanoiden tekemiseen. Tämä rohkeus ja väkivallattomuus tulee vain kokemisen ja itsensä kunnioittamisenja hyväksymisen kautta.

Muoto tuntuu vain olevan tärkeämpi kuin se kokemus tai tunne jonka saamme harjoituksesta. Onko se todella tärkeämpää miltä asiat näyttävät kuin miten ne oikeasti ovat? Meidän tulisi alkaa ajattelemaan mitä oikea joogaharjoitus voi tehdä meille, ei se, mitä me voimme tehdä joogalla. Kaikki tämä muotoon keskittyminen vie meitä yhä kauemmas joogan sielusta hengestä ja voimasta auttaa meitä.

Kysykää ja kunnelkaa, olkaa rohkeita, kärsivällisiä ja yksilöllisiä omassa harjoituksessanne.

Man desires objects when tender in age,

enjoys them when young,

seeks yoga in middle age,

developes detachment when old.

T. Krishnamacharya (translated by TKV. Desikachar)

Yoganjalisaram, Sloka 10

Juttu joogakoulusta Arabianrannan nettisivuilla

http://www.arabianranta.fi/yrittaminen/yrityshaastattelut/marian_joogakoulu/

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s